gototopgototop

Daily Report - Ενημερωτικό Portal

Ο καιρός δεν είναι προσωρινά διαθέσιμος, παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

  • PDF

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ 2013

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ώρα έναρξης: 21:00

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης [www.tsso.gr] συμπράττει με τον Θάνο Μικρούτσικο, σε τραγούδια του συνθέτη, με τον ίδιο να συμμετέχει στο πιάνο. Η συναυλία ανοίγει με ένα μίνι αφιέρωμα στον Giuseppe Verdi για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του.

Διεύθυνση ορχήστρας: Αλέξανδρος Μυράτ

Θάνος Μικρούτσικος - πιάνο

Ρίτα Αντωνοπούλου - τραγούδι

Θύμιος Παπαδόπουλος - πνευστά

«Τα τραγούδια της σημερινής συναυλίας είναι γραμμένα και επεξεργασμένα ξανά από τον Θάνο Μικρούτσικο και κατά τη γνώμη μου δεν ανήκουν πλέον στο χώρο του τραγουδιού, αλλά περισσότερο σε ένα είδος ‘συμφωνικού song’, όπως θα χαρακτηρίζαμε κάποια songs του Kurt Weill ή του Hanns Eisler. Η ορχήστρα παύει να είναι απλώς συνοδεία και γίνεται ένα καινούριο ‘φόρεμα’ για τη μελωδία κι έτσι το σύνολο παίρνει μία άλλη διάσταση.

Ήταν αυτό ένα μεγάλο ρίσκο για τον Θάνο Μικρούτσικο. Για ποιο λόγο να υποβληθεί σε αυτή τη δοκιμασία και να θέσει σε ‘κίνδυνο’ κάποια από τα πλέον δημοφιλή του τραγούδια; Η απάντηση είναι μία: από αγάπη, γιατί του το ζήτησα! Είχε ήδη γράψει την όπερα ‘’Η επιστροφή της Ελένης’’ που ανεβάσαμε πρώτη φορά στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) το 1993, σε σκηνοθεσία Pierre Constant, ενώ το 1999 παρουσιάστηκε η νέα παραγωγή της ίδιας όπερας στην Αθήνα, στην Όπερα του Μονπελιέ και στη Φλωρεντία (Θέατρο Βέρντι) στα πλαίσια του Φλωρεντινού Μάη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ήθελα πάρα πολύ να διευθύνω πράγματα που συνήθως δεν χρειάζονται διεύθυνση. Τα τραγούδια του. Καθώς λοιπόν υπέβαλλε τον εαυτό του σε αυτή τη διαδικασία, κάθε τόσο με καλούσε στο τηλέφωνο για να με ‘βρίσει’, που εξαιτίας μου μπήκε σε μια τέτοια περιπέτεια. Τελικά, το αποτέλεσμα που θα μοιραστούμε με τους ακροατές μας σήμερα, μας έδωσε μεγάλη χαρά.

Τον ευχαριστώ δημοσίως, ακόμη μία φορά, που υπέβαλλε τον εαυτό του σ’ αυτή τη δοκιμασία και πειθαρχία. Φέτος γιορτάζουμε και τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Τζουζέπε Βέρντι και στο πρώτο μέρος θα απολαύσουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αγαπημένα έργα του μεγάλου Ιταλού συνθέτη. Η συνύπαρξη Βέρντι-Μικρούτσικου σε αυτή τη συναυλία μου έφερε στο μυαλό ένα περιστατικό που συνέβη στην Αθήνα, θαρρώ στο Θησείο, στην ταράτσα ενός καφενείου, τον καιρό που ο Μικρούτσικος έγραφε την όπερα ‘’Η επιστροφή της Ελένης’’. Συζητούσαμε για το έργο όταν πέρασε κάτω στο δρόμο ένας ακορντεονίστας, που αναγνώρισε τον Θάνο και του είπε: ‘Δεν νομίζω ότι θα παρακολουθήσω ποτέ την όπερα που γράφεις, αλλά σου αφιερώνω τη… δική μας Ελένη’ και ξεκίνησε να μας παίζει το πολυαγαπημένο τραγούδι του Θάνου. Είναι, δυστυχώς, άλλες εποχές για να έχει η όπερα του Θάνου την αντίστοιχη επιρροή στην κοινωνία που είχε η όπερα του Βέρντι…» αναφέρει στο σημείωμά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ Αλέξανδρος Μυράτ, που θα διευθύνει την Ορχήστρα στη συγκεκριμένη συναυλία.

 

 

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10 ευρώ / Ανέργων – πολυτέκνων: 7 ευρώ

Σημεία προπώλησης: Μονή Λαζαριστών, Εκδοτήρια ΚΟΘ (Αριστοτέλους)

Ώρα έναρξης: 21:00

 

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2013

Κολοκοτρώνη 21

564 30 Σταυρούπολη

Θεσσαλονίκη

Τ 2310 589.200

F2310 651.099

Εpress@monilazariston.gr

www.monilazariston.gr

Facebook: Moni Lazariston Festival

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

You are here

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με τα τμήματα του DailyReport.gr:

Επικοινωνήστε μαζί μας για θέματα που αφορούν την περιφέρειά Κενρικής Μακεδονίας στέλνοντάς μας e-mail στη διεύθυνση:

eawlogo